SVT visar dokumentär om Peter!


(Foto: Magnus Roudén)

Den 20 dec 2007 kl 21.00 i SVT 1 visades en timslång dokumentär om Peter och hans liv som artist. Programmet gick i repris på Nyårsafton kl 17.00 i SVT 1.
Producenterna heter Magnus Roudén och Gunnar Ernblad.
Läs deras mediainformation nedan:

Pressinformation

Ämne: TV-dokumentär
Kanal & Prel. Sändningstid: SVT, 2007-12-20, kl.21.00 & 2007-12-31 kl 17.00
Titel: Rösten Från St Anna - PETER JOHANSSON
Producenter: Magnus Roudén och Gunnar Ernblad
Programtid: 58 minuter

Synopsis
Följ sångaren och musikalartisten Peter Johanssons resa som huvudrollsinnehavare i Queen-musikalen We will rock you i London och hans etablering som artist i Sverige. Filmarna och producenterna Magnus Roudén och Gunnar Ernblad tecknar ett porträtt av en multitalangfull artist som öppenhjärtigt släpper in tittarna under 18 månader av sitt liv.

Bakgrund
Det är inte ofta man springer på en fullfjädrad musik- och teater talang som har en huvudroll i en av Londons största musikalsuccéer, och knappt någon ens hört talas om i Sverige. Men filmarna och producenterna Magnus Roudén och Gunnar Ernblad råkade vara på rätt plats vid rätt tillfälle och skapade en kontakt, vilken skulle visa sig leda till ett 18 månader långt filmprojekt. Personen i fråga heter Peter Johansson från Norrköping och St Annas skärgård. Han har under de senaste tre åren gjort storsuccé som Galilleo i Queens rockmusikal We will rock you. Inför ett utsålt Dominion Theatre (2200 personer per kväll 6 dagar i veckan) har han varit med om att skriva historia i den mest långlivade musikalen i Dominion-teaterns historia. Med snart 4 miljoner besökare (enbart i London) sedan premiären våren 2002, har Peter visat upp en enastående professionalitet, ödmjukhet och övertygelse i denna hårda konkurrens. Just hans vokala insats att tolka Queen och Freddie Mercurys musik har lett till att berömmen haglat tätt kring denna ”supertalang” kallad ”Sweden” . Vilket gitarristen i Queen Brian May tydligt lyfter fram i programmet, så även Robert Wells och Rikard Wolff. Detta har även lett till att Peter under dokumentärens inspelning upptäckts av många i musikbranschen och anlitats i Sverige i olika TV- och konsertsammanhang.

En otrolig resa
När producenterna följde Peter första gången i maj 2006 blev de snabbt övertygade om att denna resa ”precis hade börjat”. Resan med Peter överträffade både Peters och deras egna förhoppningar. Dokumentären följer honom nära inpå livet i London och under etableringen som artist i Sverige. Öppenhjärtigt berättar han om sin bakgrund och hur han till slut hamnade i Londons West End. Om man som musikintresserad ska prata om föredömen i artistbranschen – då är Peter utan tvekan en person som genom sin naturliga utstrålning och uppförande är ett ideal. Med avstamp och utgångspunkt i London, via utsålda kyrkokonserter i St Anna, till Stockholm som gäst i Rhapsody In Rock på Cirkus och TV-framträdanden på Skansen under nationaldagsfirandet, samt gäst i Så ska det låta, visar Peter upp en mångsidighet få andra artister kan klara av. Slutdelen skildrar hans sista dag i We will rock you och flytten hem till Sverige där han nu landat i Göteborg på Storan och tolkar Kevin Bacons roll Ren i scenuppsättningen av 80-tals filmen Footloose.

Dokumentären lyfter fram en artist med viljan att gå den tuffa vägen utan ”en media och skvallerhype”. Här står sångaren, musikern och människan Peter i centrum. Ofta glöms den mer seriösa och hårt arbetande artisten bort i flödet av talangtävlingar i TV som för stunden väcker en stjärna som tyvärr alltför ofta lika fort dalar. Peter däremot, är målmedveten och fokuserad, och är av egen kraft utan tvekan en stjärna som har tänts och som kommer att brinna länge – vilket dokumentären visar åtskilliga prov på.
© PNM Music, Sandgårdsgatan 6B, 582 52 Linköping, info@pnmmusic.se